že v CHKO Latorica je unikát – Zemplínske vrchy? V geologickej literatúre sú známe aj ako zemplínsky ostrov. Patria do Matransko- slanskej oblasti, ktorá je súčasťou Vnútorných Západných Karpát.

Majú rozlohu 101 km2, teda patria medzi menšie pohoria. Najvyšší vrch Rozhľadňa je 469 m. n. m.

Zloženie pôd na juhozápadných výbežkoch pohoria umožnilo vznik Tokajskej vinohradníckej oblasti, ktorá je známa nielen na Slovensku vynikajúcim vínom.

Ale najväčšou zvláštnosťou Zemplínskych vrchov je zemplinikum – tektonická jednotka neurčitého zaradenia. Sú rôzne názory, k akým tektonickým oblastiam patrí, tektonické zaradenie nie je doteraz vyriešené.

Zemplínske vrchy sú zaujímavým miestom nielen na nenáročnú jednodennú turistiku, ale aj na dlhší pobyt v malebných dedinkách ako je Bara, Viničky, Malá a Veľká Tŕňa. Ubytovanie poskytujú penzióny, domčeky na stromoch (Malá Bara) či luxusné vinárstvo. V obci Ladmovce je možnosť prenájmu kanoe a splavenia Bodrogu až k maďarských hraniciam. V obci Borša stojí za návštevu renesančný kaštieľ s parkom, postavený na mieste pôvodného stredovekého vodného hradu. Ide o rodisko Františka Rákócziho II. Neďaleko kaštieľa sa nachádza chránený areál Boršiansky les – predmetom ochrany sú vŕbovo-topoľové nížinné lužné lesy a taktiež živočíšne druhy ((roháč obyčajný (Lucanus cervus), korýtko riečne (Unio crassus), netopier brvitý (Myotis emarginatus) a kunka červenobruchá (Bombina bombina)).

Ilustračné foto: Zemplínske vrchy

Foto: Miloš Balla